Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Προτάσεις για την συνέχεια του κινήματος μας


Ομάδα επικοινωνίας της Πλατείας Συντάγματος

Άποψη της πλειοψηφίας της ομάδας είναι ότι η επιμερισμένη συζήτηση και απόφαση ανά θέμα – πρόταση για την παραμονή μας στην πλατεία Συντάγματος δεν βοηθάει στην απάντηση του ουσιαστικού ζητήματος, δηλαδή του πώς συνεχίζουμε προωθητικά το κίνημα μας. Γιατί το ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει είναι ακριβώς το πώς συνεχίζουμε και όχι μόνο το πώς μένουμε στην πλατεία που δηλώνει μία περιοριστική αντίληψη για το κίνημα μας και την προοπτική του.
Οι παρακάτω προτάσεις μας τοποθετούνται σε μία συνολικότερη λογική ευελιξίας, διάχυσης και ριζώματος του κινήματος μας σε ποικίλους κοινωνικούς χώρους. Παίρνοντας υπόψιν:
α. την απομαζικοποίηση της συμμετοχής και των διαδικασιών της πλατείας Συντάγματος σε αντιδιαστολή με μία σχετικά πιο σταθερή, και σε νούμερα, λειτουργία των λαϊκών συνελεύσεων των γειτονιών
β. την αλλαγή της σύνθεσης του ενεργού κόσμου της πλατείας, των δυσκολιών ένταξης όλων μας σε λειτουργικές ομάδες και
γ. του κινδύνου εκφυλισμού που δεν συνάδει με το τι πρεσβεύουμε και τι έχουμε δημιουργήσει 50 μέρες τώρα και από τον οποίο θα πρέπει να προφυλαχτούμε, και
δ. της ανάγκης να παραμείνουμε στην πλατεία Συντάγματος σαν κεντρικό σημείο αναφοράς των διαδικασιών και του κινήματος μας αλλά και λόγω της ρευστότητας και ταχύτητας των εξελίξεων και της πιθανότητας εκδήλωσης μίας μεγάλης κρίσης (“επιλεκτική χρεωκοπία”) και δυνητικής μαζικής ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα,
τοποθετούμαστε μόνο σε μερικά από τα 13 ζητήματα, σε αυτά που άπτονται μίας τέτοιας λογικής.
Λαμβάνουμε επίσης υπόψιν και αντίστοιχες εμπειρίες από το πως επιχείρησαν να απαντήσουν σε παρόμοια προβλήματα κινήματα των πλατειών στο εξωτερικό, ειδικότερα αυτά της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.

Θεωρούμε ότι:

1. Οι διαδικασίες της πλατείας Συντάγματος πρέπει να ειδωθούν σε συνδυασμό με αυτές των άλλων πλατειών στις γειτονιές της Αθήνας και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Στα πλαίσια αυτά η ομάδα επικοινωνίας και η υποομάδα τουamesi-dimokratia.org, προσπαθεί κι έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την δικτύωση όλων των ομάδων, γειτονιών και πόλεων με δικό τους χώρο στο siteκαι δική τους πρόσβαση και διαχείριση.
Επίσης παίρνοντας υπόψιν την μαζικότητα των τοπικών Λ.Σ., την ανάγκη διάχυσης και ριζώματος στις γειτονιές και την προοπτική ανάπτυξης αντιστάσεων σε τοπικό επίπεδο από κομμάτια εργαζόμενων (ιδιωτικοποιήσεις), οργάνωσης ανέργων, ή πολιτών που πλήττονται (π.χ. σχολεία, δημόσιοι χώροι κλπ.) προτείνουμε την ενίσχυση της λειτουργίας τους.

2. Θεωρούμε ότι οι καιροί δεν σηκώνουν διακοπές, παρά την αντικειμενική ανάγκη για ξεκούραση και φόρτισμα των μπαταριών μας. Η αναταραχή στο εσωτερικό της ΕΕ και στην κυβέρνηση σχετικά με την “επιλεκτική χρεωκοπία” μπορεί για άλλη μία φορά να ενεργοποιήσει τον παράγοντα του “απρόβλεπτου” της μαζικής κινητοποίησης και εκδήλωσης της λαϊκής οργής και μέσα στο καλοκαίρι σε τυχόν περίπτωση χρεωκοπίας. Επειδή πρέπει να πάρουμε υπόψιν μας και τα δύο αντιφατικά αυτά φαινόμενα (καλοκαιρινή απομαζικοποίηση και πιθανότητα εκδήλωσης του απρόβλεπτου) προτείνουμε την παραμονή στην πλατεία Συντάγματος των ομάδων με την κατασκευή πιο μόνιμων υποδομών και την παρουσία μόνο των ενεργών και υποστηρικτικών στη δουλειά των ομάδων σκηνών. Έτσι συμφωνούμε με την πρόταση της ομάδας κοινωνικής αλληλεγγύης για την κατασκευή 8 περιπτέρων και επαναχωροθέτησης των δομών της πλατείας.

3. Θεωρούμε ότι η Λ.Σ. στο Σύνταγμα πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, με προτεινόμενες μέρες την Κυριακή (λόγω των υπαρκτών Κυριακάτικων καλεσμάτων μέχρι τέλη Ιούλη και του μέχρι τώρα προηγούμενου της πιο μαζικής μέρας) και την Τετάρτη (λόγω του ότι αποτελεί την μέρα με τις λιγότερες Λ.Σ. γειτονιών). Προτείνεται η Λ.Σ. της Κυριακής να είναι μέρα συνέλευσης – καλέσματος κόσμου όλων των γειτονιών και τον συντονισμό τους να τον αναλάβουν εκ περιτροπής μέλη από τις Λ.Σ. των γειτονιών.
Όσων αφορά τον αποφασιστικό η μη χαρακτήρα της ΛΣ, θεωρούμε ότι ελλείψη μαζικότητας δεν θα πρέπει να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, και σε καμία περίπτωση όσων αφορά ζητήματα πολιτικού χαρακτήρα και αιτημάτων ή ανίρεσης προηγούμενων αποφάσεων, παρά μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις.

4. Στα πλαίσια της ήδη παρατηρούμενης καλοκαιρινής πτώσης της συμμετοχής και στα πλαίσια επαναχωροθέτησης των ομάδων στην πλατεία είμαστε υπέρ της συγχώνευσης λειτουργιών των συγγενικών προς το αντικείμενο ομάδων για τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να εξασφαλίζεται η αλληλοβοήθεια μεταξύ μας χωρίς να θυσιάζεται η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των ομάδων.
Στα πλαίσια αυτά έχουμε ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένους καταμερισμούς και μέτρα μέσα στην ομάδα: α. έχουμε σταθερή παρουσία κάθε μέρα, β. συνεδριάζουμε 3 φορές την εβδομάδα (αντί κάθε μέρας μέχρι τώρα), γ. κομμάτι της ενημέρωσης του site γίνεται και εξ’αποστάσεως με συγκεκριμένες πάντα αναθέσεις.

5. Για το ειδικό ζήτημα της σίτισης, παρά το ότι η αρχική μας γνώμη ήταν να διακοπεί για το καλοκαίρι περίοδος, κατά την οποία θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα της σίτισης των ομάδων με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. αυτο-τροφοδοσία), θεωρούμε ότι η μόνη υπέυθυνη να αποφασίσει είναι η ομάδα της σίτισης και πως είμαστε στη διαθεσιμότητα της για ότι βοήθεια χρειαστεί.

6. Θεωρούμε τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας-καλέσματος για κινητοποίηση στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη, ως προωθητική για μια δυναμική παρουσία και ενδυνάμωση μας στις κρίσιμες εκείνες ημέρες. Υπενθυμίζουμε ότι στις 23-24 Αυγούστου κατατίθεται σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στις 15 Σεπτέμβρη διακυβεύεται η εκταμίευση της 6ης δόσης και θα ασκηθούν παζάρια και πιέσεις για την δεύτερη διανειακή σύμβαση, φουλάρει ο μηχανισμός εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου, του ξεπουλήματος και των ιδιωτικοποιήσεων, στις 15 Οκτώβρη δουλεύεται διεθνώς πρόταση για πανευρωπαϊκή μέρα κινητοποίησης και καραβάνι προς τις Βρυξέλλες (που θα φτάσει στις 15/10 σαν αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων από κάθε γωνιά της Ευρώπης).
Σε αυτό το πλαίσιο και μετά και από την συνάντηση της Λισαβόνας όπου αναδείχθηκε η κεντρική σημασία του αγώνα μας ο ρόλος που μπορούμε να παίξουμε Πανευρωπαϊκά, προτέινουμε την απεύθυνση καλέσματος για Πανευρωπαϊκή  Συνάντηση των Πλατειών στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου (Σ27-Κ28) γεγονός που θεωρούμε ότι θα έδινε τεράστια ώθηση και στην προβολή του κινήματος μας στο εξωτερικό με τον τρόπο που θέλουμε εμείς, αλλά και στις κινητοποιήσεις για όλο το επόμενο διάστημα αρχής γενομένης από το ήδη υπάρχον κάλεσμα για την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη.

7. Τέλος δεχόμαστε με χαρά τις σχετικές με ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία της ομάδας επικοινωνίας προς την βελτίωση του πλαισίου δράσης της και διάχυσης της ενημέρωσης προς κάθε μέσο και κατεύθυνση. Προτάσεις που δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε σε συνεννόηση με όσους τις προτείνουν ή έχουν διάθεση να βοηθήσουν, αρκεί η διαδικασία απόφασης τους να πάρει σοβαρά υπόψιν μετά από εμπεριστατωμένη διερεύνηση, την εφικτότητα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: