Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ… ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ


“Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι!”
      
  Η κυβέρνηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου με τη στήριξη ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση που οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας στην εξαθλίωση με τη συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων, εκτίναξη της ανεργίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ακρίβεια, φοροεπιδρομές, κλείσιμο πανεπιστημίων, σχολείων και νοσοκομείων έχει εξαπολύσει μια νέα λυσσαλέα επίθεση κατά του λαού και της δημόσιας και δωρεάν παιδείας σ’ όλες τις βαθμίδες. Το φθινόπωρο, μια κυριολεκτική καταιγίδα φόρων και μειώσεων περιμένει τους εργαζόμενους: μείωση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την πρώτη δόση της «εισφοράς αλληλεγγύης», το τέλος επιτηδεύματος, τις έκτακτες εισφορές για τα ΙΧ, αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων όλων των φορέων του δημοσίου. Τα σχολεία που ανοίγουν φέτος λόγο συγχωνεύσεων και καταργήσεων είναι λιγότερα από πέρσι με περισσότερους όμως μαθητές ανά τμήμα, με περισσότερες  μετακινήσεις μαθητών αλλά με λιγότερους νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές καθώς διορίστηκαν όλοι κι όλοι 543(πεντακόσιοι σαράντα τρεις). Με περισσότερα από 20.000 κενά εκπαιδευτικών με λιγότερα όμως ολοήμερα τμήματα αφού καταργούνται τα ολοήμερα  για σχολεία κάτω των 6 θέσεων και για τη δημιουργία ανάλογων τμημάτων στα υπόλοιπα σχολεία απαιτείται δήλωση του εργοδότη και για τους δυο γονείς ότι εργάζονται σε μια περίοδο όπου η μαύρη εργασία για Έλληνες και αλλοδαπούς ανθεί. Ταυτόχρονα, χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε πολύχρονη ανεργία ενώ το πτυχίο τους απαξιώνεται εντελώς. 
                                                       
    Την ίδια στιγμή επιδιώκει, να προχωρήσει σε εκτεταμένες συμπτύξεις τμημάτων και νέες  συγχωνεύσεις σχολείων. Αντί για βιβλία θα μοιράσει CD και φωτοτυπίες στους μαθητές, μάλιστα με έξοδα των σχολικών επιτροπών των «Καλλικρατικών» δήμων οι οποίες αντιμετωπίζουν φέτος μεγάλα προβλήματα λόγω της μείωσης  της χρηματοδότησης από πέρσι στο 1/3 και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα βασικά λειτουργικά έξοδα (προμήθεια πετρελαίου, είδη υγιεινής, χαρτί φωτοτυπικού, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΑ, ΟΤΕ, κ.ά). Για να αναπαραχθούν τα βιβλία χρειάζεται μόνο για τον πρώτο μήνα να φωτοτυπηθούν πάνω από 50.000 σελίδες για ένα 6/θέσιο δημοτικό. Το «νέο λύκειο» αποσκοπεί στη διάλυση των μορφωτικών δικαιωμάτων, στην εντατικοποίηση και την περαιτέρω φροντιστηρίοποίησή του αποκλείοντας όλο και περισσότερους μαθητές απ’ την ανώτατη εκπαίδευση.
Το νέο πλαίσιο νόμου για τα ΑΕΙ βάζει την ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ιδιωτικοποιεί, αχρηστεύει τα πτυχία με την κατάργηση των τμημάτων, με την καθιέρωση μονοετών, διετών  και τριετών προγραμμάτων σπουδών και παροχής πιστωτικών μονάδων στη θέση των πτυχίων μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε ΙΕΚ, καταργεί την δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, ανοίγει τον δρόμο για επιβολή διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές, οι αυστηροί περιορισμοί στη διάρκεια φοίτησης θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψη των σπουδών από χιλιάδες εργαζόμενους φοιτητές, οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων θα διώξουν χιλιάδες νέους απ’ την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάθε εστία αμφισβήτησης ποινικοποιείται ενώ διαλύεται κάθε συλλογική δομή και μορφή αγώνα και έκφρασης κ.ά.
Προτεραιότητά τους δεν είναι η μόρφωση των παιδιών και η ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας αλλά η απαλλαγή του κράτους από το κόστος της εκπαίδευσης, η ιδιωτικοποίηση και η επιχειρηματική λειτουργίας της, η μετακύληση του κόστους στους γονείς που θα πληρώνουν για βιβλία, για πετρέλαιο κι άλλα λειτουργικά έξοδα, για φροντιστήρια, για εξωσχολικές δραστηριότητες, για δίδακτρα στα πανεπιστήμια, για σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Θέλουν να επιβάλουν τους νόμους και τους κανόνες της αγοράς σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μετατρέποντας σχολεία και πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις που θα παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και έρευνας σε πελάτες που ενδιαφέρονται και μπορούν να τις αγοράσουν. Να παραδώσουν την παιδεία στα χέρια των ιδιωτών και της ελεύθερης αγοράς, αυτής που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Μόνο ένα μεγάλο μέτωπο ενός αποφασισμένου λαού μπορεί και πρέπει να σαρώσει και ν’ ανατρέψει  κι αυτούς και τις πολιτικές τους που απ’ τη μια χαρίζουν δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και τους τοκογλύφους κι απ’ την άλλη  δε βρίσκανε 10εκ. ευρώ να τυπώσουν τα βιβλία των παιδιών του λαού, την ελπίδα αυτής της χώρας.  Κανένα ευρώ για βιβλία ή φωτοτυπίες, κανένα ευρώ από χορηγούς-ιδιώτες.  
                                                              
 Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: